Tordenvejr

Snedriverne var højere, somrene var varmere og mere solrige, og tordenvejr var voldsommere dengang jeg var barn.

Det forekommer mig dog at der faktisk var mere tordenvejr da jeg boede i Odense indtil 1996, og det er dokumenterbart at den tørreste sommer fandt sted i min barndom, nemlig i 1976. 49 mm regn faldt der i de tre sommermåneder det år. I tørkesommeren 2018 faldt der til sammenligning 141 mm regn, hvoraf de 100 mm dog faldt i august.

Jeg husker at det var den anden varme sommer i træk. Året før, den 10. august 1975, blev der sat varmerekord med 36,4º i Holstebro. Rekorden er endnu ikke blevet slået siden, om end det var tæt på i 2018. Og med varmt sommervejr kommer der ofte også mere torden.

En nat i juli 1976 lå jeg og drømte at jeg stod og hørte på en flok kinesiske børn der sang på den måde som de nu gjorde i Kina. Hvor det kinesiske børnekor kom ind i billedet i mine drømme, har jeg ingen anelse om. Jordskælvet i Kina fandt først sted den 28. juli 1976, og Mao Zedong døde i september 1976, så det har næppe været det der gjorde at man hørte mere om Kina i den periode.

Mens jeg i drømmen hørte på dette børnekor, stod jeg og ventede på at det skulle blive tordenvejr. Jeg vidste tilsyneladende at der var et tordenvejr på vej.

Da jeg havde hørt på disse børns sang i et stykke tid, kom der et virkelig højt tordenbrag. Jeg vågnede og kunne høre at det sjaskregnede udenfor. Klokken var tre om natten, og jeg lå og ventede for at se om jeg havde hørt rigtigt, eller at braget bare var en del af min drøm.

Der kom et brag mere et par minutter efter, og jeg stod op og vækkede mine forældre.

Vi satte os ind i stuen og fik en kande tordente mens vi ventede på at uvejret drev over. Mine forældre fortalte at det også havde tordnet omkring midnat, og at vores to nymfeparakitter, hr. og fru Einstein, bare havde siddet på deres pinde i buret på altanen og sovet fra det hele.

Måske har jeg i drømme hørt tordenvejret tre timer tidligere, og det har så spillet ind da jeg senere på natten hører dette kinesiske børnekor mens jeg venter på at det skal blive tordenvejr. Jeg ved det ikke.

Mens jeg skrev disse linjer, googlede jeg mig frem til hvilken dato dette tordenvejr er faldet på, og jeg er kommet frem til at det har været nat til fredag den 16. juli 1976.

Jeg husker at vi gik i seng igen ved 4-tiden, og så vågnede jeg og stod op igen kl. 6 og tændte for min lille lommeradio. I Radioavisen fortalte de om nogle skolebørn og en buschauffør der var blevet kidnappet. Og så kom Google mig igen til hjælp.

https://en.wikipedia.org/wiki/1976_Chowchilla_kidnapping

De sidste 20 år synes jeg at det har tordnet alt for lidt i Danmark. Lige så bange jeg var for det som barn, synes jeg at det er fascinerende i dag.

Måske er det bare de områder jeg har boet i, der ikke er så ramt som fx Odense. På Facebook fortalte en af mine venner mig at han havde boet flere steder i landet, han oplever mere torden nu hvor han bor på Fyn.