Mumuland

Blandt de mest spektakulære grupper indenfor dancegenrerne i 90’erne var britiske KLF. Universet omkring dem består af landet Mu, der er et mytisk land i Stillehavet på samme måde som Atlantis.

Første gang jeg hørte KLF, var da de under navnet The Time Lords hittede i foråret 1988 med “Doctorin’ the Tardis“, der af en eller anden grund missede min hitliste i sin tid. Deres største hit på min hitliste havde de i foråret 1991 med “Last Train to Trancentral“, der tilbragte 6 uger på min 1.-plads i maj-juni 1991. Også på den officielle danske singleliste blev det til 6 uger på toppen.

I 2001 var KLF for længst forsvundet ud af rampelyset, men i Tjekkiet fandt Petr Kotvald inspiration hos netop KLF da han udgav nummeret “Mumuland“. I sangen nævnes det blandt andet at der i Mumuland hverken findes banker eller parlament. På dette tidspunkt var det kun 12 år siden jerntæppet faldt, og kun knap 10 år siden Tjekkoslovakiet blev delt i to lande. Jeg havde i hvert fald svært ved ikke at se en sammenhæng mellem det og så at han sang om dette “Mumuland”.

Petr Kotvald, der blev 63 år i fredags, udgav først musik sammen med Stanislav Hložek, før han gik solo i 1986.

“Mumuland” blev samtidig det første store hit fra den anden side af det gamle jerntæppe på min hitliste. Sangen nåede 2.-plads i Tjekkiet, og også på min hitliste blev det til en 2.-plads i september 2001.