Den begyndende hitlisteinteresse

Op gennem 80’erne og 90’erne var jeg udpræget hitlistenørd. Interessen kom i første omgang via tyske NDR 2, som vi kunne tage via fællesantennen i Odense, hvor jeg boede de første knap 17 år af mit liv.

Det begyndte i august 1981, hvor jeg besluttede mig for at høre Internationale Hitparade hver uge for på den måde at være foran resten af Danmark. Der blev numrene nemlig gerne spillet et par måneder før de begyndte at spille dem på P3. Det har naturligvis også været medvirkende til at min musiksmag lige siden har været mere tysk- end engelsk- eller amerikanskorienteret.

Hver uge fik vi top-5 i England og USA plus de 5 øverste på lytternes hitliste.

Da jeg hørte programmet første gang, den 30. august 1981, lå Aneka nr. 1 i UK med “Japanese Boy“, der siden blev et stort hit i både Tyskland og Danmark. Når jeg tjekker UK-listen på nettet i dag, kan jeg se at listen har været en uge gammel, når de har bragt den på tysk radio. Listen som han bragte de 5 øverste fra, har nemlig været denne: https://www.officialcharts.com/charts/singles-chart/19810823/7501/

“Japanese Boy” lå kun på toppen en enkelt uge. Ugen efter gik Soft Cell til tops med klassikeren “Tainted Love”, som jeg i øvrigt først mange år efter erfarede var en coverversion.

I november samme år skulle jeg forsøge at skrue en lokal hitliste for min bydel, og det gjorde jeg ved at frekventere radioforretningen i det lokale indkøbscenter for at spørge efter de fem mest solgte singler. Det blev ikke nogen videnskabelig liste jeg fik, men medarbejderen forsøgte da ihærdigt at sætte noget sammen, der kunne bruges. 1.-pladsen var der ingen tvivl om. Det var Caramba – Hubba Hubba Zoot Zoot, der i øvrigt havde den endnu sjovere “Donna Maya” på B-siden.

Endnu skulle der dog gå to år før jeg begyndte at sætte en personlig hitliste sammen.

Ved udgangen af 1981 var jeg 14 år.